Girit, Akdeniz’de büyüklük olarak beşinci sırada bulunuyor. Ulaşım için taksi ve otobüs servisleri kullanılabilir, ama mesafeler oldukça uzak;dolayısıyla mümkün olan maksimumu en kısa zamanda ve en düşük bütçe ile gezmenin tek yolu araba kiralamak. Eğer sadece bir plajda yatmayı düşünmüyor, gezeceğim diyorsanız bu konuda ekonomi yapmayın, araçsız daha pahalıya gelebilir. Kiralar Avrupa standartlarına göre çok pahalı değil; ekonomi sınıfında bir aracı günlük 25-40 Eur arasında (sezona bağlı) kiralamak mümkün. Internet üzerinden yaptığınız kiralamalarda depo şartına (fueling policy) dikkat edin. Türkiye’de rastlamadığımız bu sistem Girit’te bir alternatif olarak mevcut. Bazı acentalar fiyatı düşük tutup “dolu al boş getir” şartı ile veriyor aracı; böyle bir durumda tabii ki size teslim ettikleri anda full depo ücretini de tahsil ediyorlar (normalin üzerinde bir fiyatla). Depoyu, bir ekonomi uzmanı veya maceracı değilseniz, uçağa yetişirken boş vermeniz mümkün değil, bir de zaten full depoyu teslim ederken fazla hesap çıkarıyorlar, günlük ücrete vurduğunuzda zarar yazıyor.
Heraklion havaalanının içinde 4-5 acenta var (eski havaalanında durum bu, yenisi 2016 sonunda açılacakmış), fakat panik yapmayın; seçenekler bunlarla sınırlı değil. Alandan çıkıp yolun karşısına geçtiğinizde, çelik merdivenli köprüyü aşınca büyük rental park var. Tüm firmalar orada. Planlı bir seyahat yapmıyorsanız, yüksek sezon (Ağustos ortası) haricinde buradan da fiyat alabilirsiniz. En fazla günlük 3-5 Eur fazla ödersiniz;bir de bulduğunuzla yetinme durumu var tabii.Girit, doğası en güzel Yunan adalarından biri, manzaralar müthiş, uygun denk getirebilirseniz üzeri açık araba kiralayın,değer..!
Trafik konusunda çok çekinmeyin. Giritlilerin konuya yaklaşımları biz Türklerle aynı.Trafik kurallarını çiğneyebilirsiniz demiyorum tabii ama bu yollarda Giritlilerden daha büyük tehlike kiralık araba kullanan Kuzey Avrupa ve Amerika tayfası. İntibak zorluğu çektikleri için devamlı acemi modunda kullanıyorlar.
Alkollü araç kullanmayın! Genelde “ben turist aracıyım” diye bağıran minik arabaları ve kiralık etiketlileri pek çevirmiyorlar, ama belirli bir promilin üzerinde 1 geceye varan hapis ve para cezası var, en düşük ceza da 205Eur dan başlıyor (2014 bilgisi). Efendi olun, uyuduğunuz yere yürüme mesafesi bir restoran seçin ya da içmeyen birine direksiyonu verin. (Kiralarken 2. sürücüyü de ehliyeti ile kaydettirmeyi unutmayın : ) ters bir durumda kontratta yazmayan sürücü sigortanızı düşürür).
Motor ve scooter konusuna girmiyorum. Diğer adalarda, kaldığımız noktayı baz istasyon olarak aldığımızda kullandığımız bir yöntem.Girit için çok ideal değil; mesafeler gerçekten uzun, haddinden fazla yorulabilirsiniz (Tabii ki motosiklet tutkunlarını hariç tutuyorum).
Bir parantez de vadi ve kanyon gezileri konusunda açmalıyım: eğer bir doğa yürüyüşçüsü iseniz ve Girit’in bu doğal güzelliklerinin bazılarını gezecekseniz, kiralık arabanızı bazen kanyonun başında veya yakındaki bir köyde bırakıp vadinin sonundan taksiye binmek zorunda kalacaksınız. “Hani arabayla her yeri gezecektik?” diye bize kızmayın.