Midilli hakkında en çok aldığımız sorulardan biri, denizin nerede güzel olduğu veya hangi plajı tavsiye ettiğimiz oluyor. Zor soru. Sonuçta Kuzey Ege’den bahsediyoruz ve su, alışkın olmayanlar için biraz soğuk ve Midilli, plajları ile öne çıkan bir ada değil. Bir de plaj olayını ikiye ayırmak gerekli: organize olanlar, yani şezlong ve şemsiye kiralama hizmeti alınabilecek yerler ve doğal plajlar.
Bizim tercihimiz genelde doğal olanlardan yana. Biraz pireli tipler olduğumuzdan, para verip tüm gün aynı yerde yatmak bize cazip gelmiyor pek. Doğal plajların keyfini çıkarmanın tek yolu, yanınızda kendi şemsiyenizin olması. (Beach club tarzı, müzik çalan akşamüzeri parti konseptinde yer arıyorsanız, Midilli yanlış adres).
“Nasıl gelinir?” i ve Midilli ile alakalı diğer bilgileri bir tarafa bırakıyorum (Midilli yazısını okuyun), ama büyük ihtimal araba ile geleceğiniz için şemsiye ve portatif sandalye getirmek sorun olmamalı. Bu tavsiyeye uyarsanız, bizi hatırlayıp teşekkür edeceğinizin garantisini veririm. Getiremediyseniz, satın alın! Şemsiye, Midilli merkez çarşı veya büyük marketlerde satılıyor (10-15Eur). Organize plajlar ise Midilli’de genelde 6 Eur (2 şezlong ve bir şemsiye kirası), biz daha pahalısına rastlamadık.
Bazıları da restoran ve kafelere ait ve oralarda konsomasyon haricinde bir talepte bulunmuyorlar, ama yine de hiçbir hizmet olmayan plaj çok. Şezlong yoksa, havluyu serebilecek bir hasır ya da mat çok kullanışlı oluyor. Doğal su kaynakları adada bol olduğundan, hiç beklenmedik yerlerde genel kullanıma açık duş görebiliyorsunuz.
Bu arada litrelik soğuk suyunuzu sabahtan koyabileceğiniz bir termosun da çok faydasını göreceksiniz. Şimdi gelelim plajlara: Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, merkezi yerlerden çalışan bir otobüs şebekesi var, fakat hem saatlerini öğrenmek zor, hem de tarifeler o kadar sık değil; dolayısıyla araç gerekli. (Bağlantıları tıklayarak haritadaki yerlerini görebilirsiniz. Sıralamayı aynı Midilli yazımızdaki gibi, limandan başlayarak saatin ters yönünde yaptık).
Tsamakia Plajı
En iyi plajlardan biri değil, ama en önemli özelliği şehir merkezine yürüme mesafesinde olması. Dolayısıyla henüz araba kiralamamışken, ya da akşam feribotu beklerken gidilecek tek adres. Giriş ücretli (2 Eur), şemsiye ve şezlong için ilave ödeme yok. –Harita–
İri taşlı bir plaj, ama sahili çocuklar için uygun. Arka planda birkaç kafeterya var. Sadece bu plaja özel (Yunanistan’ın hiçbir yerinde görmediğimiz) bir özelliği daha var. Bu plaja Schengen vizesi olmayanı, yani göçmenleri almıyorlar (Çok yakınında bir mülteci kampı var).
Skala Mistegnon Plajı
Turistik yayınlarda hiç bahsi geçmez, belki Midilli’ye de, Molivos’a da uzak olduğu için, ama biz pek severiz. Aslında bir ucunda balıkçı barınağı olan genişçe bir koydur. Organize değil, bol ılgın ağacı gölgesi var, erken giderseniz birini alabilirsiniz. İnce kum değil, ama çocuk için uygun. –Harita–
Mini market, kafeterya ve restoranlar mevcut ki, öğlen koyun en esintili yeri, limanın en ucundaki O Batis Taverna’da tekir (kutsumura), gün batımında Poseidonas‘ta tuzda sardalya (+uzo tabii ki) tavsiyemizdir.
Neon Kidonion Plajı
Bu da sıralamada pek geçmeyen, ama bizce Midilli’nin en güzel plajlarından biridir. Organize değil ve gölge de yok, kesinlikle şemsiyeniz olmalı. Bununla birlikte suyun rengi, dibindeki siyah beyaz taşların fayans benzeri görünümü mükemmel .
Denize bakan 2 tavernası, 3 moteli var ve çocuklar için uygun. Yakın yerde kalıyorsanız kesinlikle kaçırmayın. –Harita–
Xampelia Plajı
Görece olarak ünlü olan bu plaj tamamı ile organizedir, arka planda barı mevcut. Restoranı yereller arasında ünlü bir işletme, akşamları aynı zamanda düğün dernek mekanı olarak da hizmet veriyor. Sahibi sanatsever bir şahsiyet, deniz kabuklarından yaptığı mozaik tabloları var.
Mekan her daim kalabalık olsa da, çocuklar için uygun. Bizlik değil, ama beach severler için yazmadan geçemedik. –Harita–
Tsonia Plajı
Bu plajın karakteri kumunun renginden geliyor. Bildiğiniz kiremit kırmızısı, arkanıza bakmayınca başka gezegende denize giriyor gibi düşünebilirsiniz; arkada taverna, yeşillik filan işi bozuyor :). Şezlongların çoğu işletmelere ait, yeme içme karşılığında kira alınmıyor.
Geniş bir koy olduğundan kendi havlunuzu serebileceğiniz bolca mekan da var (gölge yok). Deniz oldukça sığ ve ortam çocuklara uygun. Geliş yolu Mantamados’tan sonra oldukça virajlı.
Eftalou Plajı
Bu plajın karakteristik özelliği de koyu mavi suyu. Gerek çakıllı yapısı, gerek çoğunlukla aldığı rüzgar ve dalgası ile Midilli’nin zor plajlarından biri Eftalou. Plaj demek de doğru değil, çünkü oldukça uzun bir sahil şeridinden bahsediyoruz aslında. Organize bölümü yok, sadece yer yer çocuklara uygun, ama çabuk derinleşiyor. Bununla birlikte uygun havada deniz çok güzel oluyor. Bir başka özellik de, Eftalou köyünü geçince denizin tam dibinde bir termal su kaynağı var (kubbeli yapı)
Volkanik suda 2 dakika oturup koşarak suya girmek (yapabilirseniz) gerçekten müthiş deneyim. Termal tesisin üzerindeki toprak yoldan Hrisi Akti Taverna’ya geliniyor. Hem yemekleri, hem manzarası tavsiyemizdir (bayağı bi merdiven iniliyor, ama değer), ayrıca buradan da denize girebilirsiniz. Bu kısmı Golden Beach (paralia akti) olarak geçiyor. –Harita için yeşil yazıları tıklayın–
Petra Plajları
Bizim için en iyiler kategorisinde olmasa da rehber kitaplarda fazlaca bahsediliyor. Haritayı alınca Petra’dan sola doğru yan yana dört koy ve plaj var. En gelişmişi Petra, her yer kiralık şemsiye ve taverna, bar vs. dolu. Türklerin çokça rağbet ettiği bir yer (Küçükkuyu feribotu buraya yanaşıyor ve gelenler çoğunlukla Petra’da konaklama yapıyor). Kiralama yapmak istemiyorsanız boş alanlar da mevcut.
Kalın kum plaj çocuklara uygun, ama biz denizi süper bulmadık, genelde rüzgar almadığı için tercih ediliyor. Bir yanındaki Anaxos Plajı da benzer yapıda. Organize plaj sevenler için bunlar doğru tercih olabilir. Daha sola geçtiğinizde iki adet doğal plaj var, Ampelia ve Kehrada. Sessizlik için de bunları tercih edebilirsiniz. Bu ikisinde de restoran var, ama şemsiye yok. Bu dört plaj da Molivos’ta konaklayanlara yakın, Ampelia’nın yolu biraz bozuk sadece.
Sigri Plajı
Sigri şehrinin içinde yer alıyor. Önündeki adacığın rüzgarı kesmesi sayesinde her daim sakin, yakındaki Eressos’un gölgesinde kaldığından, turistler tarafından çok rağbet görmez (Şehrin fosil ağaç parkı plajından daha ünlüdür).
Midilli adasının en ince kumlarından birine sahip plajda, ılgın gölgesi, kabin ve duş var. Çocuklar için de gayet uygun, plajın hemen dibinde kafe restoran da mevcut. Yolunuz düşerse keyifli bir mola verebilirsiniz. –Harita–
Scala Eresou Plajı
Adada suyu en soğuk sahil şeridi belki burası. İki bölüme ayırırsak batı kanadında (resimde kayalığa yakın bölüm) sörf ve su sporları yapılıyor. Ortada birkaç organize plaj var.
Doğu tarafında ise restoran ve kafeler konumlanmış, hepsi denize çıkma yapmış vaziyette ve altlarında sığınacak gölgelik alan var. Plaj çocuklar için uygun, denizin dibi kum. –Harita–
Vatera Plajı
Özellikleri Eresou ile aynı olan bu plaj 7km boyuyla Midilli’nin en uzunu. Üzerinde birçok organize tesis, kafe, restoran var. Bazılarının şemsiyeleri ücretsiz. İsterseniz serilecek ılgın gölgesi de bulabilirsiniz. Suyu da tertemiz.
Bizim sevdiğimiz plajlardan biri, ama yakınlarda kalmak gerekiyor. Midilli’ye de, Plomari’ye de uzak. Molivos’u söylemiyorum bile. –Harita–
Plomari Plajı
Şehre bu kadar yakın (1 km) ve bu güzellikte bir plaj olması insanı şaşırtıyor. Agios İsidoros olarak da bilinen plajın organize bölümü de var, doğal kısmı da. Mini marketi mevcut, restoranlar için bir sokak yukarı çıkmak gerekli. Plajın karakteristik özelliği turkuvaz mavisi suyu.
Çocuklar için de uygun. Geç gelirseniz otopark problem olabilir, plaj şehre yakın olduğu için oldukça rağbet görüyor. –Harita–
Tarti Plajı
Midilli’nin en güzel plajlarından biri. Çanak gibi yeşillikler içinde bir koyda bulunuyor. Organize ve doğal kısımları var. Çocuklar için uygun, restoranları gayet iyi. Plajın eğlencesi, denizin ortasındaki kayaya tırmanıp oradan atlamak. (Resimde kareye girmemiş, biraz solda kalıyor, yine de ben doldurmuş olmayayım 🙂
Plomari’de kalırsanız kesinlikle uğrayın, diğer bölgelere biraz uzak olabilir. –Harita–
Burada yazmadığımız belki 10 tane daha plaj çıkar Midilli’de. Bizim gittiklerimizden diğer iz bırakanlar: Molyvos, Gavatas, Melinta, Tavari, Kalloni, Haramida oldu. Ama seçimlerimizde mümkün mertebe kendi zevkimizi arka planda bırakıp, ortak değer yargıları ile hareket etmeye çalıştık. Bu plajlara paragraf ayırmamamızın nedeni, ya komşusunun burada olması, ya da bizim çok farklı bir şekilde hoşumuza gitmesi. Örneğin Gavatas’ta bir Allah’ın kulu yok, ama açık dükkan da yok, şimdi sizi oraya göndersek, beddua yeme ihtimalimiz %80. Paragraf ayırdığımız plajlarda bu oranın %30 u geçmeyeceğini umuyoruz 🙂
aya isidora plajını es geçmişsiniz biraz kalabalık ama denizi çok güzel.onun dışında bilmediğim plajlar da var keşke gitmeden önce bloğunuzu görseydim.