Poros adası genel görünüm

Poros Adası

İsim benzerliği yüzünden Paros ile karıştırılan bu adanın adını biz de daha evvel hiç duymamıştık. Hydra Adası‘na giderken bindiğimiz feribot burada yolcu indirirken, ilk defa gördüğümüz şirin liman bizi etkiledi ve o gün bu adaya gelmeye karar verdik. Fırsat, Atina çıkışlı bir doğu Mora (Peleponnes) turu planladığımız zaman ortaya çıktı. Böylelikle aslında Pire’den feribotla gelinebilen bu adacığa araba ile gelmiş olduk. (turun diğer durakları Spetses  ve Porto Heli oldu)Poros adası genel görünüm

Poros’a nasıl gidilir ?

Aslında deniz ulaşımı daha kolay , Atina’dan deniz otobüsü var (detayları burada tekrar anlatmayalım Hydra yazımızı okuyun), ama kara yolu da çok zor değil, seçim biraz seyahatinizin diğer ayaklarına bağlı. Trafik durumuna göre Atina havaalanından 2,5-3 saat arasında Poros’un feribot iskelesi olan Galatas’a varılıyor.

Ada, karaya çok yakın; geçiş beş dakika bile değil, el sallasan görecekler karşı kıyıdan. Bilet iskeleden alınıyor, her 20 dakikada bir feribot var. Gişe memuru Yunanca harici bir lisan konuşmadığından rezervasyon filan düşünmeyin. Gişe dediğim de baraka zaten, vapur kalkmadan 5 dakika önce biri gelip içine oturuyor :). Feribot da ceviz kabuğunun biraz irisi 🙂 . Şartları zorlamayın yani.

Poros Adası oldukça huzurlu ve güzel bir ada, ama tek başına bir seyahat planlamaya değecek kadar büyük değil. Atinalılar adaya haftasonu için geliyor (İzmir’in Çeşme’si modeli). Türkiye’den gelince seyahati, Hydra, Spetses ya da Peleponnes’in başka bir bölümü ile birleştirmenizi öneririm. Buradan kara yolu ile Hydra’ya gitmek için kıyıdan Ermioni’ye , Spetses için Kosta’ya devam etmelisiniz. İki adaya da arabalı giriş yok, park yerine bırakıp tekne ile geçiliyor.

Poros adasından Galatas
Poros’tan Galatas ve boğaz

Adanın coğrafyası çok hoş; karadan 500 metre uzunlukta bir doğal kanal oluşumu ile ayrılıyor. Minik bir boğaz gibi; zaten tekne trafiği bizim boğazı andırıyor.  Biz Eylül sonu gittiğimizden ortalık çok sakindi, ama Korint boğazı ve adanın içinde bulunduğu Saronik körfezi tekneler için çok korunaklı ve popüler olduğundan, yazın bayağı kalabalık oluyormuş.

Poros love beach
Poros – Love beach

Poros’da gezilecek yerler

Ada sanki iki bölüme ayrılmış gibi. Teknenin de yanaştığı ilk kısım aslında volkanik bir kaya, tepeye kadar ev dolu ve merkez burası; tüm restoranlar, çarşı ve adanın sembolü olan saat kulesi burada. Bir köprü ve kanal ile ayrılan diğer büyük kısmın neredeyse tamamı ormanlık ve plajlar bu bölümde. Bir de Poseidon tapınağı var, ama kalıntıları çok zayıf; gezmeye çok değmez. Poros’un en belirgin özelliği, tüm plajların çamlar ile buluşması. Hele en meşhuru olan Love Bay (Aşk plajı) de sanki çam gölgesinden direk denize giriliyor gibi. Bununla birlikte denizin muhteşem olduğunu söylersek doğru olmaz, Yunanistan’ın bu açıdan çok daha iyi bölgeleri var.Poros adası bisiklet turu

Fakat tabii ki her şey deniz değil. Poros oldukça şirin bir ada. Uzun liman boyunca yürüyüş yapmak çok keyifli.  Adada az araç olduğundan bisiklet için de çok uygun. Biz iki gün kiralık bisikletle büyük bölümü turladık ve çok keyif aldık. İki asfalt tur yolu var. Büyük tur 30, küçük olanı 20 km civarında. Deniz seviyesinden 180 metreye çıkılıp iniliyor. Plaj molaları ile birlikte her iki tur da minimum yarım gün sürer, isterseniz tam güne de uzatabilirsiniz. Merkezden saat yönünde çıkıştan sonra adanın kuzeyinde kalan çam ormanları mükemmel, ama “arkadaş ben seyahate geldim eziyete değil” modunda iseniz küçük adayı turlayıp, aşk plajı yoluna girin. Rus plajından sonra tırmanışlı zor bölüm başlıyor, oradan geri dönün.  Bizim genel maksadımız Yunan yemekleri ve uzolama yüzünden kilo almadan dönmek olduğundan yüzme, bisiklet filan kasıyoruz biraz 🙂

Poros’da nerede yenir ?

Adada gece hayatının faal olduğunu hayal bile edemedik, belki de sezon kötüydü. Yeme-içmeyi sorarsanız birçok kaliteli restoran var. Adı Atina’da bile saygı ile anılan Dimitris Taverna bizden tam not alamadı.

Poros Dimitris taverna
Poros – Dimitris Taverna

Bugün Türkiye’de bundan çok daha iyi steakhouse tipi et restoranları var. Balıkta ise yat limanına yakın Poseidon taverna gayet iyiydi, ama kesinlikle kaçırmamanız gereken mekan White Cat (ο ασπρος γατος). Aynı isimde bir de pizzacı var, bundan bahsetmiyoruz tabii ki.  Poros white cat taverna

Poros adası white cat günbatımı
White Cat’ten günbatımı

Burada  akşam üzerini muhakkak yakalayın, yemekler ve manzara mükemmel (resimler oradan). Bir de küçük bir tatlı mabedi var adada Glykisma, balık sonrası ev baklavası ,revani vs için :).

Poros adası Glykisma
Fotoğraftaki abi ben değilim, konu mankeni kendisi 🙂

Poros’da konaklama

Biz kalacak yer için seçimi, deniz kenarında olsun diye Golden View Beach ten yana kullandık. Süper bir tesis değil, denize de bir defa girebildik, ama bahçesinde kitap okumak çok keyifli oldu.

Sonuç olarak Poros, Atina’ya yakın, küçük ve sevimli bir ada. Evet çok ünlü ve turistik değil, ama biz fazlasıyla memnun kaldık. Saronik körfezi ve Mora arasında hoş bir durak. Poros’a gidiyorsanız, muhtemelen bu ilk Yunanistan seyahatiniz değildir, ama Yunanistan’da sofra adabı ve nerede yemeli yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye edelim.

Poros adası genel görünüm

Poros adası
Keyifli seyahatler!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir