Spetses eski liman

En soylu Yunan Adası: Spetses

Bizler Yunan Adaları’nın en afilisini Mikonos zannedelim; Atina’nın yanıbaşında, gözlerden uzak, sessiz sakin kendi krallığını yaşayan bir ada var: SPETSES.

Spetses konaklar
Eski liman yolu üzerindeki konaklar

Üç saatlik araba mesafesiyle, özellikle Atinalılar’ın gözbebeği haline gelmiş Spetses, tüm güzelliğine rağmen turist gruplarının istilasına maruz kalmamış, asaletini koruyabilmiş, derli toplu, bakımlı ve zengin bir ada. Feribottan inip Dapia Limanı’na adım atar atmaz, kafeler ve şık mağazalarla çevrili meydanda faytonlar karşılıyor gelenleri. Biz Türkler için ilk anda bir Büyükada nostaljisi yaşanıyor haliyle.

Spetses doğa
Adada bulutlu bir Ekim sabahı

Yunan Adaları’nı keşif sürecimizde onca adadan yalnızca birkaç tanesine bir defadan fazla gittik. Spetses Adası da bunlardan biri. İlk ziyaretimiz birkaç yıl önce yağışlı bir Haziran ayındaydı. İkincisi ise yine bulutlu ve serin bir Ekim ayına denk geldi.
Spetses merkez manzara
Yunan Adaları’nın bazıları yemyeşil doğası sayesinde, çoğumuzun tatil deyince aklına gelen ‘deniz- güneş, yeme-içme’ tatilinden çok daha fazlasına sahip olabiliyor. Spetses de zengin floraya sahip yeşil adalardan biri. Bunun haricinde dikkat çeken özellikleri; görkemli konakları, parmak ısırtan şık butikleri, faytonları ve iddialı restoranları.

Nasıl Gidilir?

Porto Heli- Spetses gemisi
Spetses’te havalimanı olmadığı için önce Atina’ya uçmak gerekiyor. Atina’daki Pire Limanı’ndan hergün belli saatlerde, adaya iki saatte varan hızlı feribotlar kalkıyor. Sırası ile Poros ve Hydra adasına uğrayarak geliyor. İkinci alternatif olarak da Atina Havalimanı’na indiğinizde kiralayacağınız bir araba ile önce Mora Yarımadası’ndaki Porto Heli’ye, oradan adaya geçebilirsiniz.

Porto Heli’ye vardığınızda arabanız ile vedalaşmanız gerekecek, çünkü Spetses’te araba trafiği turistlere kapalı, sadece ada sakinleri kullanabiliyor. Güvenli bir yere park ettikten sonra (yol kenarına park etmeyin, polis kontrolü sıkı, arabaları çekiyorlar), varış saatinize bağlı olarak, Porto Heli – Spetses arasında günde birkaç sefer yapan feribot ile 15 dk’da, ya da gece geç saate kadar aralıksız hizmet veren deniz taksilerden biri ile 5dk’da Spetses’e ulaşabilirsiniz. Hem Spetses, hem Porto Heli’de taksilerin hazır beklediği bir durak var. Deniz taksi ücreti Ekim 2017’de tek yön 23 Eur idi. Tek kişi de olsanız, 10 kişi de olsanız fiyat aynı.

Nerede kalınır?

Adada araba trafiği turistlere yasak olduğu için nadiren araba görüyorsunuz, ama onun yerine sağlam bir motosiklet trafiği var; dolayısıyla yol üzerindeki, ya da yola çok yakın konumdaki herhangi bir otel, sabahın köründe başlayan vızır vızır motor sesi yüzünden tatilinizi zehir edebilir. İlk gittiğimizde tecrübesizlikten biz bu hataya düştük. Kaldığımız odayı ve sahibini çok sevmiş olsak da, ikinci gidişimizde tercihimiz yola uzak başka bir yer oldu. Özetle, yola yakın olmayan herhangi bir oda tavsiyemizdir. Biz ikinci gidişimizde Villa Anesis‘te kaldık . Odamız biraz küçük olsa da, evin huzurlu bahçesi, odanın temizliği, nazik sahipleri sayesinde çokça memnun ayrıldık.

Ne yapılır?

Spetses’te tek bir yaşam merkezi var. Konaklama, yeme-içme, alışveriş vs.. ne var ne yok hepsi bu merkezde. Adanın geri kalanı ormanlarla kaplı; dolayısıyla birçok adada olduğu gibi, o köye inin, şu köye çıkın diyemiyoruz, zaten her yer elinizin altında; fakat doğayı seviyorsanız, birazcık da spor seven bir yapınız varsa mutlaka adanın 26km lik çevresini bisikletle turlayın diyoruz.Spetses bisiklet

Biz ilk gidişimizde bu turu yapmak için yola çıktıktan az sonra sağanak yağmura yakalanmış, geri dönmüştük. İkinci gidişimizde hava yüzümüze güldü, turu tamamlamayı başardık. Bu sefer de bugüne kadar yaptığımız hiçbir doğa gezisinde karşılaşmadığımız, uzun süre aklımızdan çıkmayan üzücü  görüntülerle karşılaştık. Zümrüt yeşil ormanların arasında mutlu mesut pedallarken, birden bire zifir renkli, kimsesiz bir gezegene ışınlandık sanki.

 

Biz gitmeden iki ay evvel, 2017 Ağustos’unda adada büyük bir orman yangını olduğunu öğrendik sonradan. Ne yazık ki o güzelim çam ormanlarının bir kısmı bu yangın sonrası küle dönmüş.

Yine de bu görüntüler hevesinizi kırmasın. Merakınız ve niyetiniz varsa bu turu yapmaktan vazgeçmeyin. Adanın çevresi çok geniş, yanmış arazilere gelinceye kadar ve o bölgeyi atlattıktan sonraki manzaralar, soluklanmak için yolda durup denize gireceğiniz kartpostal gibi koylar, size bu turu iyi ki yaptık dedirtecek. Biz bisikletlerimizi çarşı içindeki Bike Center’dan, bisiklet başına günlüğü 6 Eur’ya kiraladık. Fiyattan da, bisikletlerden de çok memnun kaldık.

Spetses koylar
Yeşille mavinin birleştiği muhteşem koylardan biri

Vaktiniz olursa faytonların da güzergahı olan eski liman tarafına gidin. Muntazam yapıdaki konakların ve tersanenin arasından geçerek limanın en ucunda, Atina’lı ünlü heykeltraş Natalia Mela’nın demir ve zincirden yaptığı ve adaya hediye ettiği heykelleri mutlaka görün.Spetses eski liman

Bu geziyi yürüyerek de yapabilirsiniz. Birçok kafe, taverna ve barların bulunduğu eski liman bölgesi gündüzleri sakinken, yaz ortasında canlanıp gece hayatının merkezi oluyormuş.Spetses eski liman tavernalar

Biraz adanın yakın tarihine baktığımızda Osmanlı’ya karşı çıkan Mora ayaklanmasında Spetses’li denizcilere öncülük eden cesur bir kadın kaptan ile tanışıyoruz: Laskarina Bouboulina. Adanın tarihinde önemli bir yeri var. Bir zamanlar ailesiyle yaşadığı evi müze olarak gezmek mümkün (Bouboulina Müzesi). Biz gittiğimizde kapalıydı gezemedik. Tarih merakınız varsa ve vaktiniz olursa siz kaçırmayın.Spetses Natalia Mela heykel

Nerede Yenir?

Gelelim boğazlar meselesine 🙂 . Spetses’e yaptığımız iki seyahat sonunda tavsiye edebileceğimiz restoranlar sırasıyla:

Bouboulina Taverna
  • Bouboulina Taverna : Bir defadan çok gidip, müdavim statüsüne eriştiğimiz nadir Yunan tavernalarından. Bir aile işletmesi. Spetses’te yediğimiz en iyi yemekleri hep burada yedik. Fiyatlar da gayet normaldi. Merkeze çok yakın, ana cadde üzerinde, çarşı içindeki küçük balıkpazarının hemen yanıbaşında. Kesinlikle tavsiye ediyoruz.

 

 

 

  • Kapelogiannis Taverna (ΚΑΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ): Eski limanda, denizin üstündeki masalarıyla salaş, harika manzaralı, aile işletmesi bir taverna. Ne yediysek hepsinden çok memnun kaldık, fakat fiyatlar ortalamanın biraz üzerindeydi.
  • Souvlucky: Meydandaki iskelenin çarprazında, cadde üzerinde, 2 masası ve tabureleri olan ufacık bir mekan. Ayaküstü şiş/döner atıştırmak için hem çok lezzetli, hem de hesaplı.
  • Patralis Psarotaverna (ΠΑΤΡΑΛΗΣ): Evlilik yıldönümü yemeği şerefine istedik ki kendimizi şımartalım, mütevazi takılmayıp ,adanın fiyakalı restoranlarından birinde yiyelim. Tripadvisor, foursquare, şu, bu derken birkaç alternatif restorandan biri olan Patralis’de yemeğe karar verdik. Hatta bir gün önceden konum tespiti için kapısına kadar gidip, kapıda yazılı mönüden ne yiyeceğimize bile karar verdik. Konum ve servis güzel olsa da Istakozlu Spaghetti muhtemelen musluk suyuyla haşlandığından klor kokuyordu ve bizi üzdü. Yine de ada yerlilerinin rağbet ettiği bir restoran olduğundan fazla negatif fikir beyan edemiyoruz. Kendiniz deneyip karar verin.
  • Roussos Cafe: Limana bakan, deniz manzaralı kafeteryalardan bizim her sabah kahvaltı için tercih ettiğimiz, kahvesi, kurabiyesi pek lezzetli mekan. Deniz taksi durağının hemen karşısındaki konumuyla adaya gelip giden sosyeteyi gözetlemek için de çok uygun :).
  • Cielo Mar All Day Bar: Bir kayanın üzerine kurulmuş muhteşem deniz manzaralı bar. Merkeze biraz uzak, yaklaşık 10 dk yürüme mesafesinde. Eski limana doğru değil, bu sefer ters yöne yürümek gerekiyor. Yemek servisi de var, fakat biz cin tonik ve bira eşliğinde günbatımını izlemek için gittik. Müzikler, ortam, manzara oldukça keyifliydi. Mutlaka bir günbatımı saatinde uğrayın.

Nerede denize girilir?

Adanın kıyıları boyunca, ormanlar arasına saklanmış birçok gizli koy var. Bisiklet ya da motosiklet ile gezerken gözünüze kestirdiğiniz herhangi birinde denize girebilirsiniz.

Gittiğimiz mevsim dolayısıyla organize plajlar konusunda çok bilgi sahibi değiliz. Bir tek bisikletle adayı turlarken mola niyetine durup denize girdiğimiz Agia Paraskevi Plajı, bir de merkeze yakın olan Kaiki Beach’i tavsiye edebiliriz.

Spetses Agia Paraskevi uzaktan
Agia Paraskevi Beach yoldan

Kaiki, ana yol üstünde, ulaşması kolay, adayı çepeçevre turlamak zorunda kalmadan vakit geçirebileceğiniz bir plaj. Onun dışında, pek konforlu olmasa da merkezde ve eski liman yolu üzerinde de denize girebileceğiniz birçok yer var.

Özetlemek gerekirse Spetses, doğa, yeme-içme, eğlence, alışveriş gibi temaların hepsini bir arada bulabileceğiniz nadir adalardan biri. Farklı bir Yunan Adası tecrübesi yaşamak isterseniz kaçırmayın.

Spetses bisiklet turu
İyi gezmeler 🙂